Zo stredomorskej stravy sa nepriberá

Autor: Čo je nové na sme.sk | 31.7.2017 o 14:18 | (upravené 1.8.2017 o 14:45) Karma článku: 10,07 | Prečítané:  23302x

Dietológovia odporúčajú stredomorskú kuchyňu ako najzdravší a zároveň najchutnejší spôsob prípravy jedla. Prečo práve stredomorie, ktoré suroviny sa používajú a čo z nich dokážete uvariť aj doma?

Stredomorská strava je pojem, s ktorým sa stretávame čoraz častejšie – niektorí dietológovia dokonca používajú pojem „stredomorská diéta“.

Samozrejme, že nejde o žiadnu diétu, ale skôr o výber surovín a ich prípravu, vďaka čomu je jedlo nielen chutné, ale aj zdravé.

Skrátka, stredomorská strava je práve to, čo vám chutí, keď ste na dovolenke pri Stredozemnom mori – ryby a morské potvory, rôznym spôsobom pripravená zelenina, syry, cestoviny z tvrdej pšenice, olivový olej a k tomu aj ľahké vína.

Jedzte zdravo

s množstvom receptov stredomorskej kuchyne nájdete v denníku SME v stredu 2. augusta 2017.

Ktoré suroviny?

Základom je rastlinná strava – patrí sem nielen zelenina a ovocie, ale aj obilniny a najmä olivový olej, ktorý je základom prípravy mnohých jedál stredomorskej kuchyne. Z mäsa sa používa rybacie, kuracie, jahňacina, ale aj tmavé druhy mäsa, z mliečnych produktov takmer denne syry a jogurty. Ako vplýva stredomorská strava na zdravie sa dozviete v prílohe, zároveň si môžete vyskúšať dva recepty na prípravu obľúbených stredomorských polievok: Gaspachia a Francúzskej cibuľačky.

Ryby a morské potvory

Nevýhodou rýb je, že majú veľa kostí. Výhod je omnoho viac – sú veľmi zdravé, ľahko stráviteľné a najmä sa rýchlo pripravujú. Rovnako nepotrebujete veľa prísad – stačí pár byliniek, olej a citrón. Nuž a k rybám je rovnako dobrá každá príloha – či už zemiaky, ryža alebo chrumkavá bageta. Päť receptov na prípravu rýb a morských potvor od Miloša Mikuša vám poskytne plno inšpirácie, aby ste si to skúsili aj sami.

Cestoviny po stredomorsky

Viete čo je to tvrdá pšenica? Nazýva sa aj „semolina“ a robia sa z nej nielen legendárne talianske cestoviny, ale aj bulgur či kus-kus. Množstvo zdraviu prospešných látok z nich robí lídra zdravej kuchyne a vy si môžete vyskúšať tri recepty v ktorých tvrdá pšenica hrá hlavnú i vedľajšiu úlohu.

Stredomorský mäsový mix

Stredomorská kuchyňa nie sú len ryby a zelenina. Pripraviť a vychutnať si môžete aj iné mäso, dôležitý je spôsob, akým si ho pripravíte a čo si k nemu dáte. Stredomorský voňavý králik, kuracia kapsa či hovädzie carpaccio sú recepty, ktoré vám v bežnej reštaurácii nepripravia, hoci nejde o nič zložité ani náročné.

Recept

Tu je jeden z receptov, ktorý nájdete v prílohe Stredomorská kuchyňa. Pripravil ho a nafotil Miloš Mikuš, autor kníh Kuchárka v gatiach a Kuchárka v gatiach na celý rok.

Grilovaný morský vlk

Potrebujeme: stredne veľkých morských vlkov (seabass), na každú rybu: 1 PL olivového oleja, 1 strúčik cesnaku, 2 PL citrónovej šťavy, 1 PL petržlenovej vňate, vetvičku oregana, mleté čierne korenie, soľ.

Postup: Umyté ryby osušíme a narežeme priečne kožu na boku vo vzdialenosti asi 1,5 cm. Rybu osolíme a okoreníme. Popučený cesnak zmiešame s posekanou petržlenovou vniatkou, olejom a citrónovou šťavou na hladkú kašu. Snažíme sa ju na niesť do jednotlivých zárezov, zvyškom potrieme rybu zvútra. Nakoniec do brušnej dutiny vložíme koleska citrónu a vetvičky oregana. Ugrilujeme z oboch strán.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Kaliňák sa krízy stráni, po dlhom čase sa ho netýka

Minister vnútra je už dlhšie na dovolenke. Či by bol za odvolanie Plavčana, dosiaľ nepovedal.

Autorská strana Petra Schutza

Obama nechal Trumpovi problém

Nevypočítateľný a cholerický premiér, ktorý mení pozície cez noc, nie je lepši než bláznivý predseda parlamentu.


Už ste čítali?